Araç Takip Sistemlerinde Yeni Teknolojik Fırsatlar



Araç takip sisteminden kısaca bahsetmek gerekirse, uzun yıllardan beri, filo sahibi şirketler için araçlarını takip ve kontrol edebilmek büyük önem taşımaktadır. Çünkü, filolar genişledikçe kontrolü güçleşmiş ve azalan kontrollerden ötürü şirketler, çeşitli problemlerle karşılaşmışlardır. Bundan dolayı, filo takibi şirketler için büyük önem taşımakta, birçok şirket araç takip sistemi kullanmaktadır. Filo kullanımları dışında küçük çaplı şirketlerde, araç takip sistemlerini tercih etmekte, ve kullandıkları araç takip sisteminde aldıkları veriler ile harcama kalemlerini daha iyi kontrol edebilmektedirler.
Araç Takip Sistemi Nedir: 
Araç takip sistemi, araçları GPS uyduları üzerinden 7/24 anlık olarak izlenebilen hızlarını, izlemiş oldukları güzergahları, duraklama yaptıkları yerleri, ve dahası birçok bilgiyi online olarak izlenebildiği teknolojik bir sistemdir.
Araç Takip Sistemi Ne İşe Yarar:
Çoğu firma, sahip olduğu araçlara takip sistemi kurdurmak isterler. Bunu kurdurmasındaki amaç sahip olduğu araçların, nerde olduğunu öğrenerek, müşterilerine daha ayrıntılı bilgi vermektir. Araç takip sisteminin tabi ki farklı amaçları da vardır. Örnek olarak; herhangi bir hırsızlık durumunda, aracının yerini tespit etmek, aracın amacı dışında kullanılıp kullanılmadığını saptamak ve daha bir sürü neden ile sıralanabilir.
Araç Takip Sistemleri Nasıl Çalışır:

Bu sistemler genellikle araçlara monte edilen birim ya da birimler aracılığıyla GPS uydularından alınan konum bilgilerinin araç üzerinden, toplanan çeşitli algılayıcı vb. bilgiler ile birlikte GSM/GPRS üzerinden bir merkeze iletilmesi ve kullanıcılarına kontrollü olarak internet üzerinden bilgi sunulması esasına dayanır. Sistemi kullanan araçlara monte edilen mobil veri cihazları GPS uydularından aldıkları konum bilgilerini bağlı algılayıcılardan gelen sıcaklık vb. telemetrik bilgileri GSM/GPRS şebekesi üzerinden, kontrol ve haberleşme merkezlerine aktarır. Merkeze ulaşan bilgiler ilgili yazılım sayesinde derlenerek sunular üzerindeki veri tabanına kaydedilir. Bu verilere anlık olarak ulaşılabileceği gibi aynı bilgiler geçmişe dönük olarak da sağlanabilir.Kullanıcılar kendileri için özel olarak oluşturulan kullanıcı adı ve şifre ile internet erişimleri bulunan herhangi bir noktadan araçlarını izleyerek filoları hakkında, detaylı bilgi ve raporlara erişebilirler. Eğer isterlerse araçların alarm ve program durumlarını da değiştirebilirler.

Ülkemizde araç takip sistemi izmir başta olmak üzere diğer tüm illerimizde hemen her sektörde hızla büyümekte olan araç filoları beraberinde bazı yönetim sorunları da doğuruyor kaçınılmaz olarak. Araçların verimliliği, kurumların karlılıklarını büyük ölçüde etkilemektedir.


Daha önceki yazılarımız dan olan Hırsız Alarm Sistemleri Son Teknoloji! farklı bilgilere ulaşabilirsiniz!

Mobil araçların ve bu araçlar içirişindeki, insan kaynaklarının yönetim, kontrol ve planlanması için geliştirilmiş bu sistemler araç filoları için profesyonel çözümler sunuyor. Bu alanda oldukça başarılı olarak uzun yıllardır hizmet veren firmalar mevcuttur.
Bunun gibi sistemler sayesinde araçların iş dışı kullanımın önüne geçerek hız yapılmasını, yanlış ve kötü araç kullanımını engellemek ve böylece yakıttan önemli derecede tasarruf sağlamak mümkün. Özel yazılımlar, araçların bakım, servis ve onarım gibi faaliyetlerinin de takip edilmesine olanak sağlayan araç takip sistemleri, araçların yıpranma süresini uzatarak bakım, kullanım maliyetlerininde de tasarruf sağlıyor.
Araç takip sistemleri dört ana bileşenden oluşur,
·         Araçlara monte edilmekte olan Mobil Araç Terminalleri
·         Haberleşme ile birlikte altyapısını hazırlayan GPS Uyduları
·         Sistemin yönetimini sağlayan, Network Yönetim Merkezi
·         Kurum merkezinde kurulu, Filo Yönetim Sistemi Yazılımı
Araçlara monte edilen mobil veri cihazları, GPS uydularından aldıkları konum bilgilerini GSM/GPRS şebekesi üzerinden iletişim merkezine, araç takip firması sistem sunucusuna aktarır. Veriler buradan da müşteri filo yöneticisine internet ve GSM şebekesiyle aktarır.

Araçlara monte edilen mobil veri cihazları, GPS uydularından aldıkları konum bilgilerini GSM/GPRS şebekesi üzerinden iletişim merkezine, araç takip firması sistem sunucusuna aktarır.azısı ekle

Araç Takip Sistemi Kullanımı İle,
Araç konumlarının anlık olarak saptanması ve raporlanması,
Bu sistemler, araçların anlık konumlarını, bilgisayar ekranından görüntülenmesini sağlayarak çok daha az personelle bütün filonun kontrolü sağlanmaktadır.

Müşteri ziyaretleri ve mal ikmal takibi,
Müşteri ziyaretleri, mal ikmallerinin eksiksiz yapılmasını kontrol altına alabilmektedir.

Mesai saatlerinin etkin takibi,
İşin başlama ve bitiş zamanları mesai içi ve özel kullanımın ayrılması, kullanım miktarlarının raporlanması sayesinde iş dışı kullanımların kayıt altına otomatik olarak alınması sağlanabilmektedir.

Yakıt tasarrufunun sağlanması,
Araç ve sürücü performansı, analiz edilerek aracın yakıt tüketimini ideal seviyeye çekmeyi sağlamaktadır.

İletişim masraflarından tasarruf edilmesi,
Bu sistemler sayesinde, araç içine yüklenen dokunmatik ekran sayesinde araç sürücüsü ile ekran üzerinden yazılı iletişime geçilebilmektedir.

Araç ve sürücü performanslarının analizi,
Bu sistemler sayesinde istatistiksel olarak sürücü, araç performansını analiz etmek mümkündür. Araçların hatalı kullanımını raporlamak, sürüş eğitimiyle bu hataların düzeltilmesi için, gerek ekonomik, gerekse güvenli sürüş sağlanması için önemli bir fırsat yaratmaktadır.

Kural ihlal takibi,
Şirketlerin ihtiyaçlarına göre sistemdeki tüm fonksiyonlar programlanabilmekte ve bu programın dışına çıkan araçlarla ilgili bilgilendirme, e-mail yada SMS yoluyla firma yetkililerine bildirilebilmektedir.

Merkezi Kontrol Sistemi,
Önceleri filo yönetimi için, birçok program ve modül kullanımı gerekliyken artık tek bir program üzerinden filo yönetimi sağlanabilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hırsız Alarm Sistemleri Son Teknoloji!